Gepubliceerd: 10 september 2020

Zorgen voor de ander

In het verleden werd er wel eens tegen mij gezegd dat ik te veel aan anderen gaf, ik zorgde altijd voor de ander en zou eens wat beter voor mezelf mogen zorgen. Wat bedoelden ze daar eigenlijk mee? Goed voor mezelf zorgen deed ik toch? Gezond eten, genoeg slapen, mijn lichaam verzorgen en schone kleren aan, dat was toch allemaal in orde.

Dit bedoelden ze niet, het gaat over het wel, of juist iets niet zeggen om de ander niet te kwetsen. Zo zorg je ervoor dat de ander zich goed voelt. Hoe is dit voor jezelf? Eigenlijk kwetste ik mezelf omdat ik niet trouw was aan wat ik van binnen voelde. De angst om afgewezen te worden zat zo diep verankert dat de ander belangrijker was dan ik. Dus hield ik mijn mond of bood excuses aan terwijl het in de eerste plaats niet eens mijn fout was, maar de lieve vrede moest hersteld worden en iemand moet het initiatief daarvoor nemen.  

De laatste jaren heb ik veel over mezelf geleerd en nu weet ik dat deze manier niet meer voor mij werkt. Nu is het trouw blijven aan mezelf een vereiste, ook al wordt dat niet altijd gewaardeerd. De ander kan ook naar mij toe komen om over een bepaalde kwestie te praten, ik hoef het niet meer allemaal op te lossen.

Onlangs moest ik een vrouw die ik bijna elke dag tegenkom, eens aanspreken op haar negatieve gedrag omdat ik er last van had. Zij klaagde elke keer als ik haar zag, steen en been over haar werk en wat daar allemaal wel niet fout ging. Ik vroeg haar of ze al eens overwogen had om naar ander werk uit te kijken als ze daar zo ongelukkig was. Dat wilde ze wel maar eigenlijk diep van binnen niet, want dan moet je het oude loslaten en dat is eng. Dan zijn er toch wel een heleboel beren op de weg ineens. Toen vroeg ik haar of ze eens een dagje mee zou willen lopen met de collega’s van de afdeling waar ze zo op mopperde, want dan kun je inzicht krijgen en begrip voor de fouten die gemaakt worden. Verplaats je eens in de ander maar kijk ook naar jezelf.

Deze mevrouw klaagde over iedereen en alles wat niet goed gaat, maar wat zit daarachter? Vindt ze zichzelf van binnen “niet goed genoeg” en wordt dit slechts weerspiegelt in de buitenwereld? Volgens mij heb ik haar iets gegeven om over na te denken. Ze nam het in ieder geval goed op. Zo had ze er zelf nog nooit naar gekeken. Richt je op het positieve, op alles wat wel goed gaat want dan voel je je echt anders. En zeg wat je op je hart hebt want dat lucht op.

 

Meer blogitems